Vodna toplotna črpalka

Glede na to, da nas letno ogrevanje stane veliko, je zelo dobro razmisliti o varčni in predvsem ekološko primerni ogrevalni tehniki, s katero dejansko lahko prihranimo ogromno, v kolikor smo pripravljeni investirati v našo prihodnost. 

Kako lahko dejansko prihranimo?

Ob vsej tehnologiji je za ogrevanje danes najprimernejši sistem toplotna črpalka, ki nam omogoča izkoriščanje naravnega vodnega vira, za udobno toplino naših domov, s tem se izognemo nemalo visokim računom za plačevanje drugih virov ogrevanja in za ogrevanje sanitarne vode, za katero se po navadi porabi letno kar nekaj denarja, za toplotne grelnike, ki so vezani na električno energijo. 

Na voljo je nekaj različnih izvedb toplotnih črpalk, med temi je toplotna črpalka voda – voda, kjer gre za prečrpavanje hladne in tople vode v grobem. Naj se sliši še tako enostavno, pa je to dejansko izjemen projekt, ki more biti res do potankosti strogo načrtovan in podan v roke strokovnjakom. 

Prvo kar moremo urediti, da dejansko toplotna črpalka lahko začne obratovati je, pridobitev vodnega dovoljenja za uporabo podtalnice, strokovnjaki morejo določiti količino podtalnice in njeno kvaliteto, ki mora biti primerna za optimalni izkoristek toplotne črpalke. Podtalnica je najbolj konstanten naravni vir, ki ga toplotna črpalka uporabi za proizvodnjo toplote. Potrebna so gradbena dela, za katera moremo najeti usposobljene strokovnjake, preučiti se morajo obe globine vrtin in biti natančno izkopane, tako sesalna kot ponorna vrtina. Cevna povezava med vrtinama in objektom mora biti povezana s potopno črpalko, v globini metra in pol pod zemljo. Kadar je vodna toplotna črpalka nameščena na ta način, je potrebno v zemlji postaviti po sistemu zankanja, da prihaja do enakomernega pretoka hladne in tople vode v ceveh. Ne smemo zanemariti velikosti postavljenih cevi.

Ogrevanja notranjih prostorov in hiš in toplotna črpalka je zadnje čase med zelo priljubljenimi, saj je temperatura v prostorih prijetna in konstantna, obenem pa je tudi zelo čisti način ogrevanja.